Kuinka kaksi munkkia rukoili

Legenda

     Tapahtui kerran, että rukoushuoneessa veljeskunnan rukoilemista tarkastelevan pyhän Avvan sisäinen näkö avautui ja hän näki kuinka kukin heistä rukoili. Hänen huomionsa pysähtyi kahteen munkkiin, jotka polvistuneina rukoilivat alttarin likellä ja olivat hyvin hämmästyneet heitä ahdistavista ajatuksista ja kun hän katsoi heihin, suotiin hänen tunkeutua aivan heidän sielunsa liedelle ja nähdä kuinka alkoi heidän taistelunsa vihollista vastaan.
     Heitä häiritsevät ajatukset kiertelivät heidän ympärillään aivan kuin vihainen mehiläisparvi. He eivät saaneet olla rauhassa, ja rukoileminen oli mahdotonta, niin kauan kuin viholliset pysyivät polvistuneitten munkkien auran sisäpuolella.
     Vihdoin toisen veljen alakuloinen painiskelu muuttui jyrkäksi päättäväisyydeksi vihollisen kukistamiseksi. Hänen tahtonsa yhä lujittui ja samalla vahvistui myöskin hänen ympärilleen noussut näkymätön seinä. Se tuli niin vahvaksi, ettei yksikään surisevista elementaaleista voinut tunkeutua sen lävitse.
     Katsellessaan Avva näki kuinka syvästi kunnioittavan uskon puhdas valo ympäröi voiton saaneen munkin kirkkaalla säteilyllä. Hänen ympärilleen rakentui aivan kuin kristalliseinä, jota vihollinen turhaan koetti särkeä ja sisäpuolella — sielu vaipui riemastuneeseen mietiskelyyn.
     Silloin Avva kääntyi ympäri nähdäkseen toisen munkin. Tämän ympärillä hän ei nähnyt kristalliseinää eikä valkoista loistetta, vaan elävän Tulen leimahtelemista. Hänen koko sielunsa näytti liekehtivän rakkautta, joka ei voinut olla syöksymättä ulospäin houkutellen mukaansa kaikki hänen ympärillään lentelevät ja häntä ahdistaneet vihollisvoimat. Avvasta näytti, että joutuessaan leimahtelevaan liekkiin ne muuttuivat siinä, ja takaisin syöksyessään ne olivat jo valoisia, koko veljeskunnalle hyvää tekeviä voimia.
     Silloin Avva kumarsi päänsä ja mitä hartain kunnioitus täytti hänen sielunsa.

Suom. A. P.

{Ruusu-Risti — joulukuu 1922}

Etusivu Eri uskonnot -sivu