Bhagavan Das

Nykyajan yliopistot

Nykyajan yliopistot ovat keskiaikaisten temppelikaupunkien sekä katedraali- ja moskeijakaupunkien seuraajia. Näiden vartijat rappeutuivat ja menettivät arvovaltansa. Nykyisten yliopistojen jäsenet, tieteen vartijat voisivat kokonaan uudestisyntyä lisäämällä aineelliseen tieteeseen henkisen tieteen ja perustamalla uuden ja suuren maailman kirkon, ihmiskunnan vartijan ylläpitääkseen tätä uutta ja suurta maailman valtaa, koko ihmiskunnan käsittävää yhteistä perhettä.

Useimmat kaikkien tieteen haarojen johtavista tiedemiehistä ovat käsittäneet, että tiede on elämää varten eikä elämä tiedettä varten, että elämä, järki ja tajunta on paljon enemmän ja suurempaa kuin aine, että tieteen erottaminen ihmiskunnan moraalista ja henkisyydestä on yhtenä syynä nykyiseen hirveään asiaintilaan kansainvälisissä suhteissa samoin kuin kansanluokkien ja ryhmienkin välisissä suhteissa.

Ei ainoastaan tiede, vaan myös taide, kirjallisuus, laki, uskonto ja filosofia, kaikki nämä ovat elämän parantajia ja palvelijoita, eikä elämä näitä varten. Tiedemies on enemmän ja suurempi kuin tiede, taiteilija enemmän kuin taide ja kirjailija suurempi kuin hänen kirjansa. Mitä hyötyä olisi noista suunnattomista nerouden ja uutteruuden perusteluista, joita on käytetty tähtien etäisyyksien määrittämisessä, auringon, kuun ja tähtien painon sekä niiden kemiallisten koostumusten laskemisessa, lukujen mystisten ominaisuuksien selvittelyssä, uusien metallien, kaasujen ja voimien keksimisessä, maan, veden, tulen, ilman ja avaruuden mitä salatuimman luonnon paljastamisessa, äärettömyyksien ja hiukkasten selvittelyissä teleskooppien ja mikroskooppien avulla, tuhansia vuosia sitten unohdetun tutkimisessa arkeologisten löytöjen avulla, lentokoneiden ja vedenalaisten, radio- ja kaukonäkölähetysten sekä yhä voimakkaampien räjähdysaineiden ja "säteiden" keksimisessä – jos kaikkia näitä tultaisiin käyttämään ihmisolentojen suunnattomaan joukkomurhaan.

Olisi paljon parempi, jos näitä keksintöjä ei olisi lainkaan tehty tai tulisi ne pitää salaisuuksina puhtaiden ja filantrooppisten yksilöiden tietona.

Teosofi — 1965

Alkukielinen teksti:

american_theosophist_v26_n5_may_1938.pdf


Etusivu Artikkelit