Enkelijärjestöistä

Viittauksia niiden toimintaan maailman pyhissä kirjoissa

Hindulaisissa

Indra, Mitra, Varuna, Agni — niin kutsutaan Häntä ja Hän on kultasulkainen Garuutmaan. Siitä, joka on Yksi, viisaat puhuvat moninaisena. He kutsuvat häntä milloin Agniksi, milloin Jamaksi tai Maatarishvaksi.

Tällä te ravitkaa Loistavia ja Loistavat teitä ravitkoot.

Ne, jotka etsivät menestystä maan päällä, palvelevat Loistavia.

Ne, jotka palvelevat Loistavia, menevät Loistavien luo, esi-isien luo menevät esi-isien palvelijat; elementaalien luo menevät ne, jotka elementaaleille uhraavat; mutta ne, jotka Minua palvelevat tulevat Minun luokseni.

Sinun luoksesi astuvat Suurojen joukot, muutamat yhteen liitetyin käsin kunnioituksella sinua avuksi kutsuvat; Maharshit, Siddhat huutavat joukoittain: "Terve sinulle!"

Laulaen sinun ylistystäsi kaikuvin sävelin Rudrat, Vasut, Saadhjat ja Aditjat, Vishvat, Ashvinit, Marutit, Ushmapat, Gandharvat, Jakshat, Siddhat, Asurat ihmettelevissä laumoissa katselevat sinua.

Noudattakoon ihminen aina Vedojen tutkimusta ja Loistaville toimitettavia pyhiä menoja. Noudattaen Loistaville toimitettavia menoja hän kannattaa liikkuvia ja liikkumattomia valtakuntaa.

Itse on kaikki loistavat jumalolennot; kaikki perustuu Itseen.

Zoroasterilaisissa

Se, mikä kuuluu Ameshaspentoille, loistaville, joiden silmät ovat ihmeelliset ja jotka ovat suuria, auttavaisia, voimakkaita, Ahuurisia (jumalallisia), jotka ovat katoamattomia ja puhtaita. Ne, jotka kaikki seitsemän ovat yhtä mieltä ja kaikki seitsemän tekevät samoin. Yhdenlainen on niiden mieli, yhdenlainen niiden sana, yhdenlainen niiden teko niin kuin niiden isä ja hallitsija, nimittäin Luoja Ahuura Mazda... ne, jotka ovat Ahuura Mazdan luomuksen luojat ja hävittäjät, niiden luojat ja valvojat, niiden suojelijat ja hallitsijat. Nämä auttavat maailmaa tahtonsa mukaan niin, että se ei kasva vanhaksi eikä kuole, ei tule turmelluksi eikä inhottavaksi, vaan on aina elävä, aina edistyvä ja valtakunta on sellainen, joksi sen saattaa toivoa, että kuolleet nousisivat ylös ja eläville tulisi kuolemattomuus, joka antaa maailmalle sellaista apua ja edistystä kuin voi toivoa.

Me muistelemme kunnioituksella Maantrhan Farohareja, taivaan Farohareja, vesien Farohareja, maan Farohareja, puitten Farohareja, karjan Farohareja, sielun Farohareja ja pyhien luomusten Farohareja.

Faroharit pitävät yllä taivaan, ne pitävät yllä maan, ne pitävät yllä nuoret äitien kohdussa, niin että nuoret säilyvät kuolemasta.

Nämä Faroharit auttavat hedelmää kantavien puiden ihanaa kasvua, jotka ennen tätä apua makasivat liikkumatta ja kasvamatta pitkän aikakauden yhdessä paikassa.

Buddhalaisissa

Vakavuudella Maghavaan (Indra) kohtasi Loistavien herruuden. Hyveiden omistajien tuoksu kohoaa ylös korkeuteen Loistavien luokse.

Oman itsensä voittaminen on parempi kuin kaikkien muiden ihmisten voittaminen. Ei edes loistava Jumala, joku Sanoharva (haltija) eikä Maara Brahmaan avullakaan voisi muuttaa tappioksi sen ihmisen toivoa, joka on itsensä voittanut ja aina elää hillittynä.

Mitä tahansa henkiä meitä on täällä kokoontuneina, joko maahan kuuluvia tai ilmassa eläviä, palvelkaamme täydellistä Buddhaa, jota kunnioittavat sekä Loistavat että ihmiset.

Monet Loistavat ja ihmiset ovat kaivatessaan löytäneet sinusta onnen.

Sinä tunnet tämän maailman toimet ja Loistavien toimet ja lopullisen päämäärän.

Loistavatkin kadehtivat sitä, jonka aistimukset hyvin kesytettyjen hevosten tapaan ovat tulleet alistetuiksi.

Ne tulevat olemaan niin kuin nuo Loistavat, eläen onnesta. Puhu totuutta. Älä antaudu vihaan; anna, jos sinulta vähänkin pyydetään.

Islamilaisissa

Jokainen heistä uskoo Jumalaan ja hänen enkeleihinsä. Jumala valitsee lähettiläänsä enkeleistä.

Ylistys Jumalalle, taivaan ja maan luojalle, joka tekee enkelinsä lähettiläikseen, varustettuina kahdella, kolmella ja neljällä siipiparilla.

Hän loi haltijat sammuttamattomasta tulesta.

Jumalan nimessä lähetettyjen enkeleiden, jotka seuraavat toisiansa lakkaamattomassa sarjassa; ja niiden, jotka liikkuvat nopeasti vinhassa vauhdissa; ja niiden, jotka jakavat hänen käskynsä levittäen niitä yli maan piirin; ja niiden, jotka erottavat totuuden valheesta tekemällä rajan niiden välillä; ja niiden, jotka erottavat jumalallisia neuvoja puolustukseksi tai uhraukseksi; totisesti niiden nimessä se, mitä olette luvanneet, on vääjäämätön.

Niiden enkelien nimessä, jotka väkivallalla riistävät pois muutamia sieluja; ja niiden, jotka ottavat toisten sielut hiljaisesti; ja niiden, jotka liikkuvat ilman kautta Jumalan käskystä; ja niiden, jotka johtavat ja vetävät vanhurskaita paratiisiin; ja niiden, jotka näiden alaisina hallitsevat maailman asioita.

Totisesti teidän ylitsenne ovat määrätyt suojelusenkelit, Jumalan silmissä kunnialliset, jotka kirjoittavat muistiin teidän tekonne ja tietävät mitä te teette.

Ja on muutamia ihmisiä, jotka pakenevat etsimään turvaa eräiden haltijoiden luokse: mutta ne lisäävät tyhmyyttään ja ylitsekäymistään; ja ne myös ajattelevat niin kuin te ajattelette, että Jumala ei herättäisi ketään toiseen elämään. Ja me (haltijat) ennen yritimme kurkistaa siihen, mitä tapahtui taivaassa; mutta me huomasimme, että taivaan täytti vahva enkelivartiojoukko säilät säkenöivinä; ja me istuimme muutamilla sen istuimilla kuunnellaksemme sen asukkaiden keskustelua; mutta se, joka nyt kuuntelee, löytää liekin pantuna häntä väijymään, taivaallisten alueiden suojelemiseksi. Ja me emme tiedä, aikooko heidän herransa johtaa heidät oikeaan. Muutamat meistä ovat oikeita ja kelvollisia, ja muutamat meistä ovat toisenlaisia. Ja me totisesti ajattelemme, ettemme voisi millään muotoa tehdä tyhjäksi Jumalan tahtoa maan päällä, emmekä voisi häntä välttää pakenemalla; siksi, että olemme kuulleet Koraanissa olevat ohjeet, me niihin uskomme.

Elonpyörä — 1980/2


Etusivu Artikkelit