Leena Rinkinen

Ihmisen ongelmista

Niin yksinkertaiselta kuin tämä kuulostaakin, voi päivittäin huomata, kuinka paljon aikaa menee erilaisten ongelmien miettimiseen. Ihminen taistelee omien taipumustensa kanssa ja huokailee, kun joutuu selvittämään taas samaa ongelmaa, josta luuli jo päässeensä. Ajatukset askartelevat usein tällaisten asioiden parissa, ja ihminen toistelee itselleen näitä negatiivisia ajatuksia kuin mantroja.

Tenzin Wangyal Rinpoche varoittaa kirjassaan Tiibetiläinen äänijooga, että ongelmistamme tulee hyvin voimakkaita, koska ajattelemme niitä liian kauan, liian usein ja aivan liian tarkasti. Mielessä on niukasti tilaa, koska taistelu vie kaiken alan itselleen. Katse tulee suunnata tärkeämpään peruskohtaan: joko puhtaaseen ominaisuuteen tai avoimeen tilaan. Melkoinen määrä voimaa kohdistuu siihen, mihin suuntaamme huomiomme. Aina, kun kohtaamme jotakin, mistä emme pidä, kun kamppailemme tilanteen tai ihmisen, oman terveytemme tai identiteettimme kanssa, keskitymme negatiiviseen ja koemme kielteisyyttä. Usein jatkamme tätä emmekä keksi muuta ratkaisua, kuin olisimme jääneet ansaan.

Kun toistamme mantraa, toisto vahvistaa myönteisiä vaikutuksia, ja toistojen määrä lisää voimaa. Mutta jos toistelemme, "miksi aina teen näin" tai "miksi tuo tekee aina noin", "miksi minusta tuntuu pahalta", me vain kasvatamme ongelmaa, varsinkin, jos toistamme tätä useammin kuin kolmasti. On parempi kohdistaa huomio mihin tahansa muuhun kuin voimattomaan, negatiiviseen, urautuneeseen ongelman toisteluun. Jos pystymme siihen, silloin positiivinen muutos on mahdollinen. Se koira elää, jota ruokit. Siksi meidän tulee oppia näkemään, mikä meissä on kaunista ja hyvää ja uskoa siihen.

Ote esitelmästä Uusi liitto

Etusivu Artikkelit