Edouard Schuré

Poiminto teoksesta Krishna

Käsitys, että Jumala, totuus, ääretön kauneus ja hyvyys ilmenevät tietoisessa ihmisessä tasapainottavan voiman kanssa, joka tulee taivaan korkeuksista rakkauden ja uhrautumisen voimasta, ilmeni hedelmällisempänä kuin muissa ensimmäistä kertaa Krishnassa. Se on henkilöitynyt arjalaisuuden alusta asti, kun ihmiskunta vajoaa yhä enemmän materialismiin. Krishna paljastaa ihmisille käsityksen jumalallisesta sanasta, eivätkä ihmiset enää koskaan unohda sitä. Ihmisillä tulee olemaan vain suurempi kaipaus vapahtajia ja jumalanpoikia kohtaan, sillä ihmiset ovat perinpohjaisesti tietoisempia menetyksestään. Krishnan jälkeen Aurinko-sanan voimakas säteily levisi Aasian, Afrikan ja Euroopan temppeleihin. Persiassa on Mithra, loistavan Ormuzdin ja synkän Ahrimanin yhteensovittaja; Egyptissä Horus, Osiriksen ja Isiksen poika; Kreikassa Apollo, auringon ja lyyran jumala; sekä Dionysos, joka herätti sielut elämään. Kaikkialla aurinkojumala on välittävä jumala ja valo on myös elämän sana. Eikö messiaaninen käsite ole peräisin tästä elämän valoa antavasta sanasta? Joka tapauksessa tämä käsite levisi Krishnan kautta muinaiseen maailmaan ja Jeesuksen välityksellä se levitti säteensä kaikkialle maailmaan.

– – –

Kun tarkastelemme Intian, Egyptin, Kreikan ja Juudean suuria uskontoja vain ulkoapäin, emme näe muuta kuin epäsopua, taikauskoa ja sekasortoa. Jos tutkimme symboleita, kyseenalaistamme mysteerit ja tutkimme perustajien ja profeettojen perusideaa, näemme kaikkialla harmoniaa. Erilaisia ja usein tuulisia polkuja pitkin saavutamme saman kohdan niin, että tunkeutumalla yhden uskonnon mysteeriin selvitämme muidenkin salaisuudet. Silloin tapahtuu erikoinen ilmiö. Vihittyjen oppi säteilee asteittain laajenevassa kehässä uskontojen keskuksesta aivan kuin aurinko raivaa tieltään tähtisumun. Jokainen uskonto ilmenee eri planeettana. Jokaisessa muuttuu sekä ilmapiiri että taivaallinen asema ja kuitenkin sama aurinko aina valaisee meitä. Intia, suuri unelmoija, syöksee meidät kanssaan ikuisuuden unelmaan... Egypti, joka on ylevä ja vaikuttava, jylhä kuin kuolema, kutsuu meidät hautojen takaiselle matkalle. Lumoava Kreikka tempaisee meidät elämän maagisiin juhliin ja antaa mysteereilleen ja ikuisesti kiihkeälle sielulleen viehättävän muodon vuorotellen viehättävänä ja kauhistuttavana. Pythagoras muotoili esoteerisen opin tieteellisesti ja antoi sille ehkä täydellisimmän ja ytimekkäimmän kuvauksen, mitä sillä on koskaan ollut. Platon ja aleksandrialaiset vain kansanomaistivat sen. Olemme nyt nähneet tämän opin lähteen Gangesin viidakoissa ja Himalajan yksinäisyydessä.

– – –

Sisimmässäsi on suurenmoinen ystävä, jota et tunne.

Jumala on jokaisessa ihmisessä, vaikka harvat tietävät, kuinka löytävät Hänet.

Ihminen, joka uhraa halunsa ja työskentelee Olennolle, joka on kaikkien asioiden perusta ja josta maailmankaikkeus on muodostunut, saavuttaa täydellisyyden.

Hän, joka löytää itsessään onnellisuuden, ilon ja valon, on yhtä Jumalan kanssa.

Tiedä, että sielu, joka on löytänyt Jumalan, on vapaa jälleensyntymästä, kuolemasta, vanhuudesta ja kärsimyksestä.

Sellainen sielu juo kuolemattomuuden vettä.

(Bhagavad-Gita)

– – –

Lähde: Edouard Schuré – Krishna [Biokustannus Oy, 2000]

Etusivu Artikkelit