Veikko Palomaa

Keille kuuluu kaste?

Virallinen kristillisyys on perin pohjin hylännyt Jeesuksen opin. Se on tehnyt istutuksia, joita taivaallinen Isä ei ole säätänyt. Sen tähden Jeesus sanookin: "Jokainen istutus, jota ei minun taivaallinen Isäni ole istuttanut, on juurineen revittävä ylös."

Muun muassa ovat virallinen kaste on sellainen istutus.

Matteuksen evankeliumissa (13:10) kerrotaan: "Hänen oppilaansa tulivat ja sanoivat hänelle: ’Minkä tähden puhut heille vertauksin?’ Hän vastasi ja sanoi: ’Sen tähden, että teidän on annettu tuntea taivasten valtakunnan salaisuudet (Hoti hymiin dedotai gnoonai ta mysteeria tees basileiaas toon uuranoon), mutta heidän ei ole annettu.’ 13. jakeessa sanoo Jeesus: "Sen tähden puhun heille vertauksin, että he näkevin silmin eivät näe, eivätkä kuulevin korvin kuule."

Jo hämärässä muinaisuudessa on taivasten valtakunnan salaisuuksiin kypsyneille annettu niin sanoakseni päästötodistus. Se on ollut ja on edelleen veteen upottaminen sielun puhtauden vertauskuvana.

Virallinen kristinoppi on kääntänyt asian ylösalaisin. Pappi kostuttaa vastasyntyneen lapsen päälakea vesitilkalla, ja tätä menetelmää kutsutaan kasteeksi. Tuntuu kohtalon ivalta, että pappien olisi hieman ymmärrettävä kreikankieltä, mutta että he eivät vähääkään välitä kreikkalaisesta baptein-sanan merkityksestä. Baptidsein merkitsee upottaa näkymättömiin, veteen tai mihin juoksevaan aineeseen tahansa.

Esimerkiksi karaistu rauta on kreikankielessä sideeros baptomenos, koska tulipunainen rauta upotettiin veteen. — Värjääjätär on kreikassa baptria, koska hänen täytyi upottaa värjättävät langat ja kankaat värinesteeseen.

Ei vanhaan aikaan hutiloitu kasteella. Taivasten valtakunnan salaisuuksia tuntemaan pyrkijät saivat vuosikymmeniä, jopa koko miespolven ajan puhdistautua mestarin johdolla. Kaidan tien portti pysyi tarkasti suljettuna, kunnes oppilaan kaikki himot olivat ainiaaksi kuolleet.

Ei siis Jeesus laskenut leikkiä sanoessaan, että se tie on kaita ja portti ahdas, joka vie elämään.

Ne harvat, jotka olivat päässeet sisään "ahtaasta portista", vasta olivat oikeutetut saamaan upotuskasteen. Vanhaan aikaan ei muusta kasteentavasta tiedettykään.

Matt. 28:19:ssä ovat virallisen kristinopin päämiehet tehneet joko taitamattomuudessaan tai tahallaan julman virheen.

Se on pysytetty siinäkin käännöksessä, jonka Suomen seitsemäs yleinen kirkolliskokous 1913 hyväksyi toistaiseksi käytettäväksi. Tässä uudessa käännöksessä luetaan: "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat opetuslapsikseni, kastamalla heidät Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen." Virallinen kristillisyys tahtoo edelleenkin tehdä Jeesukselle oppilaita kastamalla. Siinä taas ollaan! Vastasyntyneitten lasten päitä kostutetaan vesitilkalla, ja tulos on se, että sellaisista lapsista on noin viiden minuutin kuluessa tullut taivasten valtakunnan salaisuuksien tuntijoita! Ei se kastetoimitus kauan kestä.

(Lyhennelmä)

Ruusu-Risti — marraskuu 1928


Etusivu Artikkelit