Tuomas Kempiläinen


Lähimmäisten vikoja on kärsittävä

 1. Se, mitä et voi parantaa itsessäsi etkä muissa, tulee sinun kärsivällisesti kestää, kunnes Jumala asiat toisin järjestää. Ajattele, että niin kenties on parempi sinun koettelemiseksesi kärsivällisyydessä, jota ilman eivät hyvät työsi merkitse mitään. Sellaisissa vaikeuksissa on sinun kuitenkin ahkerasti rukoiltava, että Jumala armollisesti sinua auttaisi ja että sinä nöyrästi voisit kestää.

 2. Jos joku kerran tai kahdesti varoitettuna ei asetu, älä hänen kanssaan kiistele, vaan jätä koko asia Jumalan huomaan, että hänen tahtonsa tapahtuisi ja hänen kunniansa kirkastettaisiin kaikissa hänen palvelijoissansa, hänen, joka taitaa pahat hyväksi kääntää. Pyri kärsimään muiden vikoja ja heikkouksia, minkälaisia ne lienevätkin; sillä onhan sinullakin vikoja, joita muiden on siedettävä. Jollet voi itseäsi saada sellaiseksi kuin tahdot, kuinka voisit sitten saada toisen mielesi mukaiseksi? Mielellämme haluaisimme, että toiset olisivat täydellisiä, mutta omia puutteitamme emme paranna.

 3. Me tahdomme, että toisia ankarasti nuhdeltaisiin, mutta itse emme halua nuhdetta. Meitä harmittaa suuresti toisten vallattomuus, mutta itseltämme emme tahdo mitään kieltää. Toisia tahtoisimme kyllä lakisäännöksillä sidottavan, mutta itse emme anna hillitä itseämme millään. Tästä käy ilmi, kuinka harvoin rakastamme lähimmäistämme niinkuin itseämme. Jos kaikki olisivat täydellisiä, mitä meillä silloin olisi toisiltamme kärsittävää?

 4. Mutta nyt on Jumala järjestänyt niin, että oppisimme kantamaan toinen toisemme kuormia; sillä ei kukaan ole ilman puutteellisuutta, ei kukaan ilman taakkaansa, ei kukaan ole itselleen kylliksi, ei kukaan kyllin viisas; vaan meidän tulee keskenämme toisiamme tukea, keskenämme lohduttaa, samoin auttaa, neuvoa ja varoittaa. Kuinka kauaksi kukin on edennyt, se ilmenee parhaiten vastoinkäymisten kohdatessa. Sillä ei vastoinkäyminen ihmistä heikennä, vaan se paljastaa sen, millainen hän on.

{Teoksesta Kristuksen seuraamisesta,1. kirja 16. luku}


Neljä keinoa rauhan saavuttamiseen

 1. Poikani, nyt opetan sinulle tien rauhaan ja tosi vapauteen.
  Herrani, tee niinkuin sanot, sillä tämä on minulle suloista kuulla.
  Poikani, pyri mieluummin tekemään toisen tahtoa kuin omaasi. Valitse ennemmin omistaaksesi pieni omaisuus kuin suuri. Etsi aina alimmainen sija ja koeta olla kaikkien alamainen. Toivo ja rukoile alati, että Jumalan tahto sinussa täydellisesti tapahtuisi. Katso, sellainen ihminen käy sisälle rauhan ja levon maahan.

 2. Herra, tämä lyhykäinen opetuksesi sisältää suuren täydellisyyden. Sanoiltaan se on lyhyt, mutta se on täynnä ymmärrystä ja runsaita hedelmiä. Jos sen voisin uskollisesti pitää, en joutuisi niin helposti häiriöön. Sillä niin usein kuin tunnen olevani rauhaton ja raskautettu, huomaan poikenneeni tästä säännöstä. Mutta sinä, joka olet kaikkivoipa ja tahdot sieluni pyhitystä, lahjoita minulle enemmän armoa, jotta voisin pitää sanasi ja saavuttaa autuuden.

  Rukous pahoja ajatuksia vastaan

 3. Minun Herrani ja Jumalani, älä pysyttele kaukana minusta; Jumalani, katsahda puoleeni ja auta minua, sillä minua vastaan ovat pahat ajatukset nousseet, ja suuret kauhistukset ahdistavat sieluani. Millä tavalla pääsen niistä kärsimättä vahinkoa, kuinka taidan ne voittaa?
  Minä, sanoo Herra, tahdon käydä edelläsi ja tahdon nöyryyttää maan suuret. Minä aukaisen vankihuoneen ovet ja ilmaisen sinulle salaisuuksien syvyydet.
  Tee, Herrani, kuten sanot, ja paetkoot sinun edestäsi kaikki pahat ajatukset. Tämä toivo on ainoa lohdutukseni, paeta sinun tykösi kaikessa ahdistuksessa, turvata sinuun, sisimmästä sydämestä avuksi huutaa sinua ja kärsivällisesti odottaa lohdutustasi.

  Rukous mielen valaisemisesta

 4. Valaise minua, rakas Jeesus, sisällisen valon kirkkaudella ja karkota sydämeni sisimmästä kaikki pimeys! Pidä koossa harhailevat ajatukseni ja poista minua ahdistavat kiusaukset. Taistele urhoollisesti puolestani ja voita pahat pedot, nuo inhottavat himot, että sinun voimastasi syntyisi rauha ja riemulaulu kaikuisi sinun majassasi, so. puhtaassa omassatunnossa. Aseta tuuli ja rajuilma; käske meren hiljentyä ja pohjatuulen tyventyä, niin on oleva suuri rauha.

 5. Lähetä valosi ja totuutesi, jotta ne loistaisivat maan päälle, sillä kunnes valaiset minua, olen autio ja tyhjä maa. Vuodata armosi ylhäältä, täytä sydämeni taivaan kasteella, avaa hartauden lähteet kostuttamaan maan pintaa, jotta se tuottaisi hyvän, otollisen hedelmän. Ylennä synneillä raskautettu mieleni ja kohdista haluni taivallisiin, jotta maistettuani taivaallista autuutta en enää huolisi maallisia ajatella.

 6. Vapauta minut kaikesta luotujen tilapäisestä lohdutuksesta, sillä ei mikään luotu kappale voi tuottaa tyydytystä haluilleni. Yhdistä minut Itseesi rakkauden katkeamattomalla siteellä, koska sinä yksin tuotat rakastavalle tyydytystä, ja ilman sinua kaikki on turhaa ja arvotonta.

{Teoksesta Kristuksen seuraamisesta, 3. kirja 23. luku}

bar