Pyhästä Pietarista on olemassa eräs legenda. 

Hänellä oli tytär, Petronella, joka oli erinomaisen kaunis juutalaistyttö. Pietari, Herran apostoli, oli siitä suuresti murheellinen, sillä hän ajatteli: »Kauneus on raskas taakka sille naiselle, joka pyrkii hyvään. Kuinka minun tyttäreni jaksaa nousta kaikkien niiden viettelysten yläpuolelle, jotka aiheutuvat hänen kauneudestaan? Kuinka hän jaksaa elää taivaallista elämää maan päällä, kun hän on nuori ja kaunis, ja rikkaat ja ylhäiset miehet tulevat hänen luokseen ja pyytävät häntä omakseen?» 

Pietari oli tuosta levoton ja rukoili Jumalaa: »Tee minun tyttäreni edes sairaaksi, että hänen sydämensä nöyrtyisi.» 

Ja Petronella tuli sairaaksi. Hän sai jonkinlaisen kuumetaudin, joka sitoi hänet vuoteeseen. Silloin hänellä ei ollut aikaa ajatella tämän maailman turhuutta, hänen mielensä kääntyi ylöspäin. 

Pietarille sanoivat hänen ystävänsä: »Kuinka sinä, joka osaat parantaa, annat oman tyttäresi maata sairaana?» Pietari vastasi: »Minun mielestäni hänen on hyvä olla.» 

Kun Pietarin kerran piti tarjota heille ateria, sanoivat he: »Paranna nyt tyttäresi.» Pietari sanoi: »Nouse, Petronella, ja valmista ateria.» Ja Petronella oli terve ja palveli. Mutta kun kaikki olivat syöneet, sanoi Pietari tyttärelleen: »Mene takaisin vuoteeseen.» Kohta oli kuume taas päällä, ja Petronellan täytyi maata vuoteessa, kunnes hänen mielensä oli kokonaan kääntynyt Herran puoleen, kunnes hän ei voinut muuta ajatella kuin niitä asioita, jotka kuuluvat ikuisuuteen.

 Silloin hän parani, mutta Pietari oli iloinen ja onnellinen, sillä vaikka tytär oli terve ja kaunis ja vaikka tuli kosijoita, jotka tahtoivat kääntää hänen mielensä maallisiin, hän ei kuunnellut heitä, vaan kulki Mestarin jäljessä. Sitten hän kuoli täysin vapautuneena sieluna.

Pekka Ervastin teoksesta Jälleensyntymismuisti


Etusivu Eri uskonnot