Uraniel

Astrologiaa maanviljelijöille

Löytyy tuskin sellaista alaa, jolla tähtien vaikutus ei olisi huomattava. Astrologia on tiede, joka läpäisee kaiken olevaisen. Ei niin suurta, ei niin pientä, joka ei olisi jollain tavalla tähdistä riippuva.

Nyt kun kesä on käsissä lienee monelle ainakin kiinnostavaa – puhumattakaan hyödystä – kuulla hiukan astrologista maanviljelysoppia. – Onhan yleisesti tuttua, että kuun vaiheilla on suuri merkitys monessa käytännöllisessä asiassa. Yläkuussa (kasvavan kuun aikana) istutetut kasvit kasvavat nopeasti ylöspäin. Alakuussa (vähenevän kuun aikana) istutetut taas juurtuvat vahvasti ja leviävät enemmän pitkin maata. Useat puulajit kestävät kauemmin, jos ne kaadetaan uudenkuun aikana. Kala ja liha pahenevat nopeasti täysikuun valossa, ja samoin terävä veitsi tylsyy. Tunnettu on myös kuun vaikutus kuumetauteihin ja mielisairaisiin.

Amerikassa lienee kansan kesken enemmän tietoa kuun vaikutuksesta kasvullisuuteen kuin esimerkiksi meillä. Pannaan suuri merkitys sille, missä eläinradan merkissä kuu milloinkin on, siksi useat almanakat antavatkin tietoa siitä, vaikka nämä tiedot ovatkin usein vääriä, kun sekoitetaan merkit ja tähtikuviot keskenään. Luullaan myös, että 21. maaliskuuta jälkeen kylvetyt siemenet antavat paremman sadon kuin ennen sitä.

Seuraava esitys perustuu amerikkalaisiin lähteisiin. – Yläkuussa kylvetyt viljat tai istutetut puut kasvavat yleensä paremmin kuin alakuussa kylvetyt tai istutetut. Kaikki kasvit, jotka kantavat hedelmää maan yläpuolella, kylvetään mieluimmin uudella kuulla. Juurikasvit sitä vastoin vanhalla kuulla. Yläkuu on kylvön, ja alakuu viljelyksen ja sadon aika.

Poimi omenat ja päärynät alakuulla, silloin kosketuspilkut kuivuvat. Jos ne poimitaan yläkuulla, mätänevät pilkut.

Kaiva ylös kaikki juurikasvit alakuulla, ne kestävät paremmin. Istuta juurikasvit viimeisellä neljänneksellä, ne kestävät silloin paremmin, niistä tulee kuivempia ja parempia.

Kaikki taimet, kasvit ja puut, jotka istutetaan uudella kuulla, kasvavat voimakkaasti. Puut leikataan ja ympätään uudella kuulla.

Rikkaruohot, vesakot ja vahingolliset kasvit leikataan pimeällä kuulla, kun kuu on Leijonan merkissä.

Vanhalla kuulla kaadettuja hirsiä eivät madot syö, eikä puu rätise palaessa.

Vanhalla kuulla asetetut seipäät pysyvät hyvin maassa. Siemenet ja viljat tulevaa kylvöä varten korjataan uudella kuulla.

Sienet ja ravut ovat parhaimpia ja runsaimpia täysikuulla. Aseta munat haudottavaksi, niin että ne puhkeavat uudella kuulla, ja silloin kun kuu on hedelmällisessä merkissä.

Voidaksemme kehittää aihettamme edelleen on meidän tutustuttava eläinradan merkkeihin. Ne ovat:

^ Oinas

_ Härkä

` Kaksoset

a Rapu

b Leijona

c Neitsyt

d Vaaka

e Skorpioni

f Jousimies

g Kauris

h Vesimies

i Kalat.

Näistä Rapu, Skorpioni ja Kalat ovat hedelmällisiä, Leijona, Kaksoset ja Neitsyt hedelmättömiä.

Käytä Ravun, Skorpionin ja Kalojen merkkejä istuttamiseen milloin voit, ja niiden jälkeen ovat Härkä ja Kauris suotuisimmat, sitten Vaaka, Jousimies, Vesimies, Oinas, Neitsyt, Kaksoset ja Leijona edellä mainitussa järjestyksessä. Rapu on siis kaikkein suotuisin, Leijona epäsuotuisin merkki.

Jos rikkaruohot perataan hedelmällisessä merkissä, ts. silloin kun kuu on hedelmällisessä merkissä, kasvavat ne runsaammin kuin konsanaan, mutta jos rikkaruohot perataan hedelmättömässä merkissä eivät enää esiinny. – Sama sääntö pitää myös paikkansa ymppäämisen, leikkaamisen, muuttamisen ym. suhteen.

Pensaat, jotka istutetaan yläkuulla Kaksosten, Vaa'an tai Vesimiehen merkissä, juurtuvat niukasti ja nousevat suoraan ylös. Jos ne istutetaan alakuulla ja Härän, Neitsyen, tai Kauriin merkissä, ne juurtuvat syvälle ja kasvavat matalammin. Pensaat, joita tahdotaan kasvavan pian ja korkeammiksi leikataan viimeisessä neljänneksessä.

Kylvä perunoita, artisokkia ja yleensä puutarhakasveja kuun ollessa Ravussa, Skorpionissa, Kaloissa tai Härässä. Viimeksi mainitun merkin sanotaan olevan hyvän nopeasti kasvaville juurikasveille. Kauriin merkki kelpaa myös perunoille, tryffeleille jne.

Salaatille, pavuille, herneille, ohralle, vehnälle, rukiille, kauralle ja riisille ovat Rapu ja Vaaka parhaat merkit. Vaa'an merkissä kylvetyt viljat saavat aikaan voimakkaan ja mehukkaan kasvin ja juuren sekä kohtuullisen määrän hedelmää. Vaakaa käytetään myöskin heinälle, rehuviljalle yms. Muutamat käyttävät sitä myös salaatille ja kaalille, vaikka Härän merkki olisi näille parempi. – Jos herneet kylvetään yläkuussa, ne ovat harvoin kukkimatta.

Mehukkaille kasveille kuten rehuviljalle, hirssille, juurille, juurikoille, palsternakoille, rehunauriille ja retiisille ovat Vaaka ja Kauris parhaat merkit. Muistettakoon kuitenkin, että Rapu ja Skorpioni ovat joka lajille hyviä merkkejä.

Selleri istutetaan Vaa'an merkissä, jolloin se kasvaa hyvin nopeasti. – Sipulia voi myös istuttaa Oinaan tai Jousimiehen merkissä, ja viimeksi mainittu kelpaa heinällekin.

Tiedon lähteissäni ei ole tämän yhteydessä mainittu mitään aspekteista ja tunneista. Ei liene sentään poissuljettua ottaa niitäkin huomioon.

Tietäjä — touko-kesäkuu 1909

Lyhennetty. Kieliasua on uudistettu sisältöön puuttumatta.


Etusivu

Sekalaiset