Intiaaniviisautta

Meidän ensimmäinen isämme, ehdoton, astui esiin alkuhämärästä...
Vaikka aurinkoa ei vielä ollut, hän ei nähnyt pimeyttä. Häntä valaisi hänen sisäisen olemuksensa heijastus. Ajatukset hänen pyhässä sisimmässään olivat hänen aurinkonsa.
(Mbayá)

Vedet nousivat pilvinä ilmaan. Näkyviin kohosi kuiva maa, nousi ruoho ja puita. Silloin henkien parvet astuivat alas ja tulivat lihaksi ja vereksi. Ne ravitsivat itseään kasvien siemenillä ja puiden hedelmillä, ja maa vapisi ilmaisten ilonsa ja kiitollisuutensa Wakondalle, kaikkien olentojen luojalle.
(Omaha)

Wakan-Tanka, sinä olet kaikki ja jokainen, ja silti kaiken yläpuolella.
(Musta Hirvi, sioux)

Luojan ohjeet on kirjoitettu meidän sydämiimme ja ajatuksiimme, luonnon pyhiin kirjoituksiin, jotka jokainen osaa lukea itselleen - päivittäin pieniin luonnonilmiöihin, ruohoon ja puihin, kaikkeen kasvavaan, tuuleen ja ukkoseen ja sateeseen, meriin, järviin ja jokiin, vuoriin, kallioihin ja hiekkaan, auringon valtavaan voimaan, Isoäiti Kuun lumoukseen, tähtien salaisuuksiin. Kaikki nämä henkiset olennot ovat meidän oppaitamme. Myös meillä on sisimmässämme henkisiä olentoja, ja ne voivat opettaa meille jotain sydäntemme viisaudesta. Luoja on antanut meidän sydämiimme tiedon kauneudesta ja rakkaudesta, ilosta ja rauhasta, jotta ne opettaisivat meitä ja johdattaisivat meitä elämän todelliselle polulle.
(Akwesasne)

Suuri Henki sallii ihmisten olla erilaisia. Hän saa aikaan, että ihminen tuntee vetoa tietylle seudulle, kotiutuu sinne ja sanoo: "Täällä minä olen onnellinen, tänne minä kuulun."
Suuri Henki on samalla kertaa yksi ja monta. Hän on osa aurinkoa, ja aurinko on osa häntä. Hän voi piillä eläimessä tai kasvissa.
(Rampa Kauris)

Meidän tulee jälleen oppia olemaan oma itsemme, tuntemaan ja löytämään moninaisuus itsessämme. Kasvin lehdistä, jotka kaikki kasvavat samassa varressa, ei yksikään muistuta toistaan... Niin on Suuri Henki halunnut. Kaikkien maan päällä elävien olentojen elämänpolun hän on viitoittanut ainoastaan suurin piirtein; hän näyttää heille suunnan ja päämäärän, mutta sallii heidän itse löytää tien sinne. Hän tahtoo, että kaikki toimivat itsenäisesti, oman luonteensa mukaan kuunnellen sisäntään.
(Rampa Kauris)

En etsi voimaa ollakseni veljenäni etevämpi, vaan voittaakseni suurimman: oman itseni.
(Sioux)

On väitetty, että meillä ei ole ollut Korkeinta Jumalaa, koska hän on nimetön. Tämä ei ole totta. Korkein Olento on nimetön, koska se on tuntematon. Me lähestymme häntä jokaisessa Hänen osassaan, joka on meitä lähellä ja jonka ihmisjärki kykenee käsittämään... Siksi kohtelemme kunnioittavasti kaikkea mikä kuuluu luomakuntaan.
(Näky: hengellinen perintö)

Suurten esi-isiensä tavoin intiaanikansat rukoilevat Henkeä rakkaudella, joka virtaa kaikkeen maailmaan, aivan kuten tuulenviri kuusten neulasissa laulaa lauluaan Suurelle Hiljaiselle...
(Sateenkaaren soturit)

Tämän maan alkuperäisenä kansana me olemme saapuneet tähän Kirkkojen Maailmanneuvoston kokoukseen osoittaaksemme teille, että kaikesta siitä huolimatta, mitä te olette meille tehneet, me yhä tunnemme sydämessämme kiintymystä ja ystävyyttä teitä kohtaan.
(Segwalise, Genevessä 1977: Akwesasne)

Intiaanien käsityksen mukaan puhuttu sana ei häviä, päinvastoin se lähtee lentoon ja elää ikuisesti. Koska sanat ovat kuolemattomia, pidetään huolta siitä, että niitä ei käytetä väärin ja harkitsematta. Tästä syystä intiaanit eivät lakkaa ihmettelemästä niitä räikeitä valheita, joita esiintyy mainoksissa, sanomalehdissa ja poliitikkojen puheissa.
(Sh. H. Witt (irokeesi): Tie)

Suuri Henki on antanut kaikille luoduilla mittaamattoman määrän voimaa: piikiville, muurahaisille, puiden lehdille, pyörremyrskylle... Silti jää voimaa vielä ylikin, käyttämättä. Se on annettu meille, mutta meidän on aina käytetävä sitä viisaasti ja harkitusti.
(Hengellinen perintö)

Minä olen kuullut...ryhmäterapiasta. No, me intiaanit tunsimme tämän asian jo kauan ennen kuin te keksitte sen. Jo kauan sitten muinaisina aikoina meillä siouxeilla oli seremonioita, jotka päättyivät eräänlaiseen ryhmäterapiaan. Kukin astui vuorollaan piirin keskelle ja puhui ongelmistaan ja siitä, mikä hänen mieltään painoi.
(Rampa Kauris)

Hikoiluseremonian lopussa ovi avattiin, jotta valo virtaisi pimeyteen, jotta emme voisi nähdä vain kahdella silmällämme, vaan myös yhdellä silmällä - sydämemme silmällä, jolla näemme ja tunnemme kaiken sen mikä on totta ja hyvää.
(Hengellinen perintö)

Ihmiset kuolevat, silti he elävät uudistettuina Wakan-Tankan todellisessa maailmassa, missä ovat vain kaikkien olentojen sielut. Tämän todellisen elämän voimme oppia, jos puhdistamme sielumme ja ruumiimme, niin että pääsemme lähemmäksi Wakan-Tankaa, joka on Itse Puhtaus.
(Musta Hirvi: Hengellinen perintö)

VIISAAN NELJÄ VIHOLLISTA

Kun mies on lopulta voittanut pelon, hän on vapaa koko loppuelämänsä, sillä hän on saanut pelon tilalle selvyyden - ajatusten kirkkauden, joka häivyttää pelon... Ja niin hän on kohdannut toisen vihollisensa: kirkkauden! Tämä kirkkaus tosin karkottaa pelon, mutta samalla se sokaisee. Se saa aikaan, ettei hän ikinä enää epäile mitään... Hän ei enää opi mitään eikä etsi mitään...

Valta on kaikista vihollisista voimakkain... Yhtäkkiä hän on vain hävinnyt taistelun, edes itse sitä huomaamatta. Hänen vihollisensa on tehnyt hänestä julman, laskelmoivan ihmisen...

Jos hän haluaa voittaa nämä kolme vihollista, hänen tulee käsittää, että valta, jonka hän on näennäisesti saanut haltuunsa, ei milloinkaan ole todella hänen omansa. Hänen tulee kaiken aikaa hillitä itsensä ja käyttää kaikkea oppimaansa varovaisesti ja kunnioittavasti. Jos hän näkee, että tieto ja valta vailla itsehillintää ovat virheitäkin pahempia, hän saavuttaa tilan, jossa kaikki mukautuu hänen tahtoonsa. Silloin hän tietää, milloin ja miten käyttää valtaansa.

Ja niin hän on voittanut vihollisista kolmannen. Hän on opintiensä päässä, ja aivan huomaamatta hän kohtaa viimeisen vihollisensa: vanhuuden! Se on aikaa, jolloin hän ei enää tunne pelkoa eikä ajatusten kärsimätöntä kirkkautta. Se on aikaa, jolloin kaikki valta on hänen käytössään, mutta hänet samalla valtaa vastustamaton levon tarve. Jos hän täysin antautuu halulleen levätä ja unohtaa, jos hän heittäytyy uupumuksen valtaan, hän on hävinnyt viimeisen kierroksen.
(Casteneda: Don Juanin opit)

Hopi-intiaanit ja kaikki heidän heimolaisensa ovat olemassaolonsa aikana taistelleet jatkuvasti elääkseen sopusoinnussa maailman ja maailmankaikkeuden kanssa...

Me olemme noudattaneet omaa elämäntapaamme...me elämme yhä sovinnossa sen elämänmallin kanssa, jonka Massau'u meille antoi. Me emme ole menettäneet uskoamme Häneen.

Nyt ovat melkein kaikki ennustukset toteutuneet. Maata halkovat tiet, jokien mittaiset. Ihmiset puhuvat toisilleen puhelinlankojen verkoston välityksellä... On käyty kaksi suurta sotaa... Ihmiset pyrkivät kuuhun ja tähtiin. Hopi-intiaaneja ja heidän heimolaisiaan varoitettiin, että kukaan ei saisi tuoda mitään kuusta maan päälle - se järkyttäisi luonnon ja maailmankaikkeuden lakeja. Meille on alkamasssa puhdistajien aika, jotka Suuri Henki on lähettänyt estääkseen ihmistä tuhoamasta luomakuntaa ja itseään...
(Banyacay, Puhe Vancouverissa: Akwesasne)

Me keräämme omaisuutta vain voidaksemme jakaa sitä edelleen.
(Rampa Kauris)

Vanha setäni jätti myös toisinaan härän tai vasikan varattoman serkkunsa talon eteen. "Ruuassa on muutakin kuin ravintoa", hänen oli tapana sanoa minulle, "ruuassa on henkiä, jotka vartioivat sitä. Jos olet saituri, henki ajattelee: Tuo mokoma on minusta liian kitsas, minä poistun, ja niin se katoaa. Mutta kun jaat ruokasi toisten kanssa, hyvä henki jää sinun luoksesi."
(Rampa Kauris)

Yksinäisen hiljentymisen henkinen tie, jota on tapana nimittää näyn rukoilemiseksi, toteutuu silloin kun yksilö vetäytyy täydelliseen, useita päiviä kestävään paastoon autiolle seudulle, yksin ja alastomana, rukoillen lakkaamatta... Tämä yliluonnollisen valaistumisen tavoittelu on aina ollut tyypillistä preeriaintiaanien, niin miesten kuin naistenkin, henkiselle elämälle, eikä sitä voida arvostaa kyllin korkealle.
(Hengellinen perintö)

Kaikkien meidän kansamme heimojen keskuudessa vallitsee oppi, jonka mukaan tulee lähteä yksinäiseen paikkaan, karujen vuorten keskelle, autiomaahan tai merelle ja ottaa siellä vastaan luomakunnan ohjeet...
Me kaikki tunnemme rukouksen voiman, joka valmistaa aistejamme, ja paaston, hikoilemisen ja muiden puhdistautumismenojen voiman, jotka valmistavat meidän henkeämme ja sieluamme kuulemaan pyhän salaisuuden äänen.
(Akwesasne)

Wakan Tanka ei milloinkaan jätä auttamatta niitä, jotka etsivät häntä puhtain sydämin.
(Musta Hirvi)

Rauha palaa ihmisten sydämiin, jos he hyväksyvät sukulaisuutensa maailmankaikkeuden kanssa...jos he uskovat, että maailmankaikkeuden keskuksessa asuu Wakan Tanka ja että tämä keskus on kaikkialla, että se on meidän jokaisen sisimmässä.
(Musta Hirvi)

Valkoisen miehen merkki on neliö. Hänen talonsa on neliskulmainen, samoin hänen toimistonsa. Ovi joka sulkee ystävän ulkopuolelle, on neliskulmainen. Neliskulmainen on seteli ja määräajat, pirstottu aika ja ruuhka-ajat - minä näen kaikkialla kulmia ja reunoja.
(Rampa Kauris)

Sairaus ja kuolema johtuvat ennen kaikkea huolista.
(Hopi-intiaanit)

Henki sitoo meidät Pyhään Tiehen. Se muodostuu rakkaudesta, joka luo polun jokaisen luota jokaisen luo.

Kansani, ettekö siis näe pyhää valoa? Ettekö näe puiden huojuvan tuulessa? Se on rakkautta - osa tuonpuoleista, toista todellisuutta.

Se minkä me tiedämme ja tunnemme rakkaudeksi, on osallisuutta hengestä. Rakkauden avulla me saavutamme ikuisen elämän, kun palaamme elämän alkulähteille...
Jopa jotkut kristityt ovat tienneet tämän: Jumala on rakkaus...
Rakasta vihollistasi - luomakunnassa ei ole eturistiriitoja, sillä luomakunta on yhtä. Jos rakastamme niitä, jotka tuhoavat luomakuntaa, toimimme sen hyväksi, että he jonakin päivänä taas ovat osa elämää.
(Akwesasne)

"Pääsevätkö myös verivihollisenne, siouxit, teidän paratiisiinne?" - "Pääsevät", he yllätyksekseni vastasivat. "Johan me sanoimme sinulle, että kaikki taistelu päättyy kuoleman jälkeen. On vain yksi paratiisi kaikille, niin pahoille kuin pyhillekin. Siellä kaikki intiaanit ovat sukulaisia!"
(Kitschi-Gami)

Oi Jumala, minun Herrani,
sinä äitini, sinä isäni,
sinä vuorten ja laaksojen Herra...

Sinä äitini, sinä isäni
sinä enkeli, vuorten ja laaksojen herra.
Minä rukoilen sinua taas, Herrani
miksipä en rukoilisi.
(Kechi-intiaanien erään rukouksen alku ja loppu)

Käyn joskus juttelemassa eri rangaistuslaitosten asukkaiden kanssa, ja heidän joukossaan on useita filosofian tohtoreita - heillä on ollut tietoa muttei viisautta sen tiedon käyttämiseen. Me opimme monenlaista kasvaessamme, mutta miten hyödynnämme sitä? Tässä vaiheessa viisaus astuu kuvaan - viisaus, joka tietoa ohjaa.
(Karhunsydän, Creek-intiaani, Muskogee-heimon johtaja)

Kaikkein ensimmäiseksi lapset opetettiin istumaan hiljaa ja nauttimaan siitä. He oppivat käyttämään hajuaistiaan, katsomaan sinne missä ei näennäisesti ollut mitään katsottavaa ja kuuntelemaan tarkoin silloinkin kun oli näennäisesti äänetöntä. Lapsi, joka ei osaa istua hiljaa, on puolittain kasvatettu lapsi.
(Oglala-siouxpäällikkö Luther Seisova Karhu (1868-1939)

Olemme täällä, mutta mikä tarkoitus elämällämme on? Me kaikki yritämme löytää oman paikkamme, ja siitä syystä saamme välähdyksiä siitä, mitä merkitsee kävellä niin kutsutulla Hengen Tiellä. Eikä tuolla Hengen Tiellä astella katolisella, juutalaisella, buddhalaisella sen enempää kuin intiaanienkaan tavalla. Universaali rakkaus kokoaa meidät kaikki kulkemaan samaa tietä. Ihmissydämestä voi kummuta rakkautta ja huolenpitoa toisia ihmisiä kohtaan, ja sen turvin me jaksamme jatkaa.
(Karhunsydän, Creek-intiaani, Muskogee-heimon johtaja)

Sinulla on oikeus olla oma itsesi. Voit olla oma itsesi ainoastaan tekemällä parhaasi. Kun et tee parastasi, et voi olla oma itsesi. Tätä totuuden siementä sinun kannattaa ravita mielessäsi. Et tarvitse kirjaviisautta tai hienoja filosofisia käsitteitä. Et tarvitse muiden hyväksyntää. Ilmaiset omaa jumalallisuuttasi elämällä ja rakastamalla itseäsi ja muita.
(Don Miguel Ruiz, tolteekki-mestari)

Ihonväri ei merkitse mitään. Mikä on hyvää ja oikein yhdelle, on hyvää ja oikein myös toiselle, ja Suuri Henki teki kaikki ihmiset veljiksi.
(Valkea Kilpi)

Käteni ei ole samanvärinen kuin sinun kätesi, mutta kun teen siihen haavan, tunnen kipua. Kädestäni vuotava veri on samanväristä kuin sinun veresi. Suuri Henki on tehnyt meidät molemmat.
(Oglala-siouxpäällikkö Luther Seisova Karhu (1868-1939))

Yksi tietäjänkoulutukseni kaikkein vaikeimmista vaiheista oli oppia tarkastelemaan tilannetta arvostelematta ja antamatta tunteilleen valtaa - mutta juuri tällä tavoin voit vapauttaa omaa voimaasi niin, että siitä on todella apua toisille.
(Karhunsydän, Creek-intiaani, Muskogee-heimon johtaja)

Jos vihastut, olet jo hävinnyt taistelun.
(Navajoheimon sananparsi)

Kuuntele! Muuten kielesi tekee sinut kuuroksi.
(Cherokeiden sananparsi)

Ole varovainen kun puhut. Sanoillasi luot maailma ympärillesi.
(Navajoheimon sananparsi)

Miksi otat väkivalloin sen minkä voit saada rakastamalla?
(Powhatan)

Maailman kulttuurien pelastaminen joukkotuholta on mielestäni aloitettava pyhillä sanoilla en dios - indos - Jumalan yhteydessä. Olen Amerikan intiaani, en Amerikan alkuasukas.
(Rex Lee Jim)

Veljet ja sisaret, haluamme muistuttaa teille, että oikeamielinen ihminen pyrkii ennen muuta vaalimaan elämää. Tähdennämme erityisesti, ettei rauha merkitse pelkästään olotilaa vailla sotaa vaan jatkuvaa pyrkimystä säilyttää tasapainoinen yhteiselo kaikkien kansojen välillä, ihmisyksilöiden välillä sekä ihmisten ja planeettamme muiden elämänmuotojen välillä. Korostamme, että ilman henkistä ja hengellistä tietoisuutta ihmiskunta ei tule säilymään.
(Haudenosaunee-heimon julistus, 1979)

Kansakunnat elävät nykyään henkisen, moraalisen ja teknisen kehityksen kriittistä vaihetta. Muistakaamme, että kaikilla Maaemon pinnalla elävillä on henki ja että ne ovat mutkikkain tavoin vuorovaikutuksessa toisiinsa. Lakotoiden ennustus kaikkien kansojen Pyhän Vanteen korjaamisesta on alkanut toteutua. Ammentakaamme muinaiskansojen ikivanhasta viisaudesta intoa ja rohkeutta korjata ja parantaa.
(Arvol Katsova Hevonen, lakota)

Monet kuvittelevat, että näynhakumatkalla nähdään jonkinlainen ilmestys. Heidän täytyy ymmärtää, että voima ei aina näyttäydy suurten ja mahtavien asioiden muodossa. Voit etsiä jotakin suurta, mutta pieneen asiaan voi sisältyä suuri voima. Me mutkistamme elämää ajattelemalla, että 'koko elämäni on yhtä murhenäytelmää', sillä tarkoituksena on elää yksinkertaista elämää ja nauttia siitä. Salli pienten asioiden täyttää joitakin unelmistasi ja toiveistasi.
(Karhunsydän, Creek-intiaani, Muskogee-heimon johtaja)

Lähteet:

Sanat kuin jäljet: Intiaanien viisautta (WSOY, 1996)
Bear Heart: Äitini tuuli - Intiaanitietäjän elämä ja opetukset (Gummerus, 1998)
Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen
- Opas tolteekki-intiaanien ikivanhaan viisauteen (Unio Mystica, 2001)

Etusivu Sekalaista