Vapaamuurariuden siveelliset periaatteet

Vapaamuurariuden siveellisistä periaatteista ei yleensä olla tietämättömiä. Pääpiirteissään ne ovat samat ympäri maailman, jos kohta ne vaihtelevatkin yksityiskohdissaan eri järjestöissä ajankohtien, kansallisten ja uskonnollisten näkökohtien mukaan. Äskettäin belgialainen lehti "La Pensée" on julkaissut ne siveelliset periaatteet, jotka sikäläiset miesvapaamuurarit ovat omaksuneet. Periaatteet, jotka luonnollisesti eivät esitä järjestön virallista ohjelmaa, vaan siinä vallitsevia pyrkimyksiä, julkaistiin eräiden vapaamuurarijuhlallisuuksien yhteydessä. Periaatteet ovat seuraavat:

Puhu totuutta, harjoita oikeudenmukaisuutta, ole suora ajatuksissasi.

Kohtele ihmisiä niin kuin tahtoisit heidän kohtelevan itseäsi.

Rakasta lähimmäisiäsi.

Ala tee mitään pahaa, tee hyvää sen itsensä takia.

Todellinen usko riippuu hyvistä tavoista ja hyveen harjoittamisesta.

Rakasta hyviä, sääli heikkoja ja väistä ilkeitä ihmisiä, mutta ketään älä vihaa.

Puhu hillitysti mahtavien kanssa, varovaisesti vertaistesi kanssa, vilpittömästi ystäviesi kanssa, sävyisästi alaistesi kanssa, lempeästi köyhien kanssa.

Kuuntele aina omantuntosi ääntä, sillä se on sinun tuomarisi, ja anna ihmisten puhua.

Älä imartele veljiäsi, se olisi petosta; jos lähimmäisesi sinua imartelee, ole varuillasi, ettei hän turmele sinua.

Karta riitaisuuksia, vältä loukkauksia, ja kuuntele aina järjen ääntä.

Jos häpeät säätyäsi, niin se on ylpeyttä; muista, ettei ihmisen asema voi antaa hänelle kunniaa eikä nöyryytystä, vaan se tapa, millä siihen suhtaudut.

Lue, ja ammenna oppia kirjallisuudesta, tarkkaile ja seuraa, punnitse ja työskentele; tee kaikki yhteisen hyvän nimeen, samalla työskentelet omaksi menestykseksesi.

Älä arvostele kevytmielisesti ihmisten tekoja, kiitä vähän ja vielä vähemmän moiti. Muista, että sinun on tutkittava sydämiä ja koeteltava tarkoitusperiä, jotta oikein osaat arvostella ihmisiä.

Kunnioita naisia; älä milloinkaan käytä väärin heidän heikkouttaan, ja uhraa mieluummin oma elämäsi kuin että heitä häpäiset.

Iloitse, jos tulet isäksi. Pidä mielessäsi lähetystyösi tärkeys. Ole lapsellesi uskollinen suojelija. Toimi niin, että tämä pelkää sinua kymmenenteen ikävuoteensa saakka, rakastaa kahdenteenkymmenenteen ikävuoteensa ja kunnioittaa kuolemaansa saakka. Kymmenenteen ikävuoteen saakka ole hänen herransa, kahdenteenkymmenenteen hänen isänsä ja kuolemaan saakka hänen ystävänsä. Koeta saada hänet omaksumaan ennemmin hyviä periaatteita kuin hyviä elintapoja. Tee hänestä ennemmin kunniallinen kuin taitava ihminen.

J. E. P.

Ruusu-Risti — lokakuu 1930


Etusivu Ruusuristiläisyys